ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΟΨΗ

Ο περικαλλής ναός των αγίων Τρύφωνος, Κυριακής και Στυλιανού υψώνεται σε αναβαθμό, όπου μια βαθμιδωτή κλίμακα στη δυτική πλευρά οδηγεί τον εισερχόμενο στο ναό στο νάρθηκα και κατόπιν στον κυρίως ναό. Στην ίδια πλευρά και συγκεκριμένα στη νότια γωνία δεσπόζει το καμπαναριό, το ρολόι του οποίου τοποθετήθηκε κατόπιν ευγενικής χορηγίας της Ελένης Δενελάβα το 1996.

eik9

Το υπόγειο του ναού, όπου λειτουργούσε παλαιότερα ως ιερός ναός, διαμορφώθηκε εκ νέου και σήμερα λειτουργεί ως πνευματικό κέντρο, στο οποίο φιλοξενούνται θρησκευτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, καθώς και τα μαθήματα των κατηχητικών σχολείων της ενορίας μας.

eik10

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΟΨΗ

Στο εσωτερικό του ναού, χώρος προσευχής και λατρείας του Θεού, ο πιστός νιώθει βαθιά κατάνυξη και θρησκευτικό δέος αντικρύζοντας τις τοιχοχραφίες, που κοσμούν τις επιφάνειες των τοίχων. Η αγιογράφηση ξεκίνησε το 2002 δια χειρός Κωνσταντίνου Σπανοδήμου και ολοκληρώνεται σταδιακά με δαπάνη των ευλαβών πιστών εντός και εκτός της ενορίας μας. Όπως σε κάθε ορθόδοξο χριστιανικό ναό, σύμφωνα με την μακραίωνη βυζαντινή παράδοση, στο χώρο του Ιερού απεικονίζεται η Παναγία με τον ενσαρκωμένο Χριστό, η Κοινωνία των Αποστόλων και ιεράρχες στην αψίδα, ενώ η Ανάληψη στην καμάρα.

eik12

Στην Πρόθεση, εκεί όπου ο λειτουργός ετοιμάζει τα Τίμια Δώρα, εικονίζεται σε μια μικρή κόγχη, ως σπήλαιο, η Γέννηση του Χριστού, ενώ στους περιβάλλοντες τοίχους μεταξύ άλλων ο Μωυσής μπροστά στη Φλεγόμενη Βάτο, προεικόνιση της Θεοτόκου, ο μελιζόμενος Χριστός και ο Χριστός Εμμανουήλ μεταξύ τεσσάρων αγγέλων.

eik13

Στο Διακονικό παριστάνονται διάφορες σκηνές, όπως η αποτομή της κεφαλής του Προδρόμου, τελευταίου προφήτη του Χριστού, και η θυσία του Ισαάκ, προεικόνιση της θυσίας του Σωτήρος Χριστού.

eik14

Στο κυρίως ναό εικονίζεται πλήθος αγίων, ιεραρχών, στρατιωτικών, μοναχών, οσίων, μαρτύρων, γυναικών, μεταξύ των οποίων δεσπόζουσα θέση κατέχουν οι τιμώμενοι στην ενορία μας άγιοι Τρύφωνας ο Θαυματουργός και όσιος Στυλιανός στους ανατολικούς πεσσούς που στηρίζουν τον τρούλ, και αγία μεγαλομάρτυς Κυριακή στον όμιλο των αγίων γυναικών του βορείου τοίχου.

eik1516

Το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο, έργο του Γρηγορίου Στράτου, που τοποθετήθηκε το 2001 με την οικονομική συμβολή ευλαβών δωρητών, φέρει διακόσμηση άνθεων και πτηνών που εναλλάσονται μεταξύ τους, ενώ τα χαρακτηριστικά τους αποδίδονται με λεπτομέρεια. Τον ίδιο διάκοσμο φέρει και η ξυλόγλυπτη θύρα του σολέα, έργο του ιδίου τεχνίτη, που τοποθετήθηκε ένα χρόνο αργότερα, το 2002.

ΝΑΫΔΡΙΟ

Το 2005 ανηγέρθη με την χάρη της Παναγίας ένα ναΰδριο στο Δημοτικό πάρκο της κεντρικής πλατείας, στη συμβολή των οδών Σκουφά και Λεπενιώτη, αφιερωμένο στην “ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ”.

eik1718

naidrio

Τα θυρανοίξια τελέσθησαν την 17η Απριλίου 2005 επί Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ και εφημερεύοντος του οικονόμου Βαΐου Τακούμη.