Νοτιοδυτικά της πόλης του Βόλου και σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το κέντρο της εκτείνεται η συνοικία της Νεάπολης, στην οποία δεσπόζει ο περικαλλής τρισυπόστατος ναός των αγίων Τρύφωνος, Κυριακής και Στυλιανού.
Οι πρώτες προσπάθειες για την ανέγερση ναού στην περιοχή ξεκίνησαν το 1973, όπου με την με αριθμό 1780/24-9-1973 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, ύστερα από εισήγηση του τότε δημάρχου Απόστολου Δ. Παπαθανασίου, έγινε δεκτό το αίτημα των κατοίκων της περιοχής για την ανέγερση Ιερού Ναού αφιερωμένου στη μνήμη του Αγίου Τρύφωνα. Το αίτημα αυτό υποβλήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Εξωραϊστικού Συλλόγου «Άγιος Τρύφων», με πρόεδρο τον Κ. Σκαμάγκα, αντιπρόεδρο τον Α. Αργυράκη και γενικό γραμματέα τον Ι. Καραφύλλη. Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραχωρήθηκε οικόπεδο σε ένα οικοδομικό τετράγωνο, οριζομένου από τις οδούς Καλλέργη, Κονδρικτώνος, Τσαμαδού και Τομπάζη, όπου ανηγέρθη υπό την μέριμνα του Εξωραϊστικού Συλλόγου πρόχειρο ξυλόπηκτο κτίσμα, μέχρι την οριστική ανέγερση του Ιερού Ναού μας. Η μικρή αυτή εκκλησία ολοκληρώθηκε στις αρχές Ιουνίου του 1974, χάρη κυρίως στις εισφορές-δωρεές των κατοίκων της συνοικίας της Νεάπολης, αλλά και των κατοίκων του Βόλου.
eik2
Ο αρχικός ναός λειτούργησε για πρώτη φορά παρουσία κλήρου και λαού από τον μακαριστό  Μητροπολίτη  Δημητριάδος  Ηλία, ο οποίος και συνέβαλε τα μέγιστα για την υλοποίηση της απόφασης της ανέγερσης του Ιερού Ναού. Ακόμη, ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση του ξυλόπηκτου ναού, το αρμόδιο συνεργείο του Δήμου Βόλου υπό την επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας ανέλαβε την διαμόρφωση του περιβάλλοντος του Ιερού Ναού χώρου, την σκυρόστρωση των οδών γύρω από το οικοδομικό τετράγωνο, ενώ υπήρξε μέριμνα για τον ηλεκτροφωτισμό πέριξ του ναού και την δημιουργία λεωφορειακής γραμμής, που θα εξυπηρετούσε την πρόσβαση των πιστών στο ναό μας.
old1 old2
Κατόπιν, υπήρξε σειρά επαφών μεταξύ των μελών του Εξωραϊστικού Συλλόγου και του Δημοτικού Συμβουλίου για την έναρξη των εργασιών του σημερινού ναού, η ολοκλήρωση του οποίου συντελέστηκε σταδιακά. Η θεμελίωση του ναού αυτού πραγματοποιήθηκε την 1η Δεκεμβρίου του έτους 1985, ημέρα Κυριακή, επί Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κηρού Χριστοδούλου και εφημέριου Αιδεσ/τάτου Αθανασίου Ντάφου.
eik3
eik5
Αρχικά διαμορφώθηκε ο υπόγειος χώρος του ναού ως τόπος λατρείας και προσευχής μέχρι την ολοκλήρωση του υπόλοιπου κτίσματος. Καταλυτική ήταν η συνδρομή των κατοίκων της συνοκίας, αλλά και των εκτός αυτής ενοριτών και πιστών χριστιανών, καθώς με ένθεο ζήλο συνέβαλαν ακόμη και από το υστέρημα τους. Τα θυρανοίξια του υπόγειου ναού πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο του 1986, την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών, δια των σεπτών χειρών του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κηρού Χριστοδούλου και εφημερεύοντος του Αιδ. Αθανασίου Ντάφου.
metafora2 metafora3 metafora1
Τα θυρανοίξια του σημερινού ναού έγιναν αρκετά αργότερα, την 21η Ιουνίου 1992, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κηρό Χριστόδουλο, εφημερεύοντος του Αιδεσ/τάτου Βαΐου Τακούμη, οικονόμου και τα εγκαίνια, την 25η Απριλίου 1999 επί Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου και εφημερίου Αιδεσιμολογιωτάτου  Βαΐου  Τακούμη,  οικονόμου.
Κείμενο από την ιστοσελίδα της Ι. Μ. Δημητριάδος & Αλμυρού